Колко пари ни трябват за да регистрираме ЕООД/ООД

Минимален капитал за регистриране на ЕООД/ООД

След последните промени в търговският закон през 2010, минималният капитал необходим за регистрация на дружество с ограничена отговорност беше сведен от 500 лева до само 2 лева. Този ход направи извършването на бизнес под формата на ЕООД или ООД доста атрактивна сред предприемаческите среди. Чисто теоретично вече го няма изискването, в набирателната сметка необходима преди учредяване на дружеството да има учредителна сума в порядъка на минимум 500 лева а можем да минем и само с 2 лева (дали това е добра идея ще разберете по-късно). Учредителната сума в набирателната сметка се нарича още и рисков капитал. Това всъщност е капитала който инвеститорите (съдружниците в дружеството) са готови да рискуват за да печелят пари. С други думи този капитал ще финансира бизнес начинанието с помощта на което съдружниците смятат да изкарват пари.

Защо не е добра идея да регистрираме дружество с ограничена отговорност с капитал от 2 лева?

Нека да дадем да пример с фирмата на младия предприемач господин Търгашев (всякакви прилики с действителни лица и събития са напълно случайни). Та господин Търгашев е крайно решен да си регистрира една фирма, защото чул, че само с 2 лева може да се регистрира ЕООД. Неговата „гениална“ идея била да купува мляко от млекопроизводителите, да го прави на кисело мляко, сирене и кашкавал в мандрата си и да печели от последвалата продажба. Още веднага след като регистрацията на дружеството на господин Търгашев станало факт, той се сблъскал и с първия си проблем. Проблема бил доста елементарен на пръв поглед, но той бил само началото от серия други проблеми от същото естество. Самия проблем бил, че след регистрацията на самото дружество се наложило да бъде закрита набирателната сметка и да бъде открита такава разплащателна на името на дружеството. Таксата за закриване на на набирателната сметка била 10 лева а таксата за откриване на нова разплащателна сметка била 5 лева (да не говорим за минималния неразполагаем остатък който голяма част от банките искат да бъде оставен в сметката). Сами се сещате обаче, че с капитал от 2 лева дружеството нямало как да си го позволи. Единият вариант бил да се свика Общо събрание на дружеството и да се гласува внасянето на необходимите допълнителни финансови средства (нужни са покани до всички съдружници в 7 дневен срок преди самото Общо събрание). Но проблема не бил само в банковите сметки! На дружеството му били нужни офис консумативи, касов апарат, счетоводна книга (то и счетоводител си трябва) и какво ли още не. Е, разбира се господин Търгашев решил, че може да прескочи тези процедури и да извади парите от своя джоб, но от юридическа гледна точка нещата не стоят точно така. На практика подобен ход се разглежда като търговска сделка между господин Търгашев (предоставяне на заем) и представляваното от него дружество, а както всички знаем тези сделки не са безвъзмездни. Господин Търгашев трябвало да начисли лихва на парите които бил дал на собствената си фирма и да плати данък доход после върху същата тази лихва (да не говорим, че дружеството продължава да му ги дължи тези пари). Та така, първо се прави бизнес плана и се изяснява от какъв капитал се нуждае дружеството и при регистрацията му се внася целият този необходим капитал.

Ако все пак сте дебела кратуна и искате да регистрирате дружество с капитал 2 лева?

Е, в такъв случай вие си знаете най-добре, но по-добре вместо 2 лева внесете поне 20. Така ако по-късно решите да вкарате в бизнеса свой съдружник (или няколко съдружници) ще можете да му продадете част от дяловете (с 2 лева капитал няма как да стане тази работа) и няма да се налага да внасяте допълнително капитал само заради това.